[pic=659_1263912289.jpg][i]Buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree of constipatie, of zelfs afwisselend diarree én constipatie, zijn de symptomen van het prikkelbare-darmsyndroom. Een dieet dringt zich op en daarbij is het onder meer belangrijk een onderscheid te kunnen maken tussen oplosbare vezels en onoplosbare vezels.[/i][b]Bemoeilijkte spijsvertering: een kwestie van stress?[/b]Om geen last meer te hebben van de spijsverteringsstoornissen die kenmerkend zijn voor het prikkelbare-darmsyndroom, moet u alle voedingsmiddelen vermijden die de darmen zouden kunnen irriteren, d.w.z. de voedingsmiddelen die een verhoogde prikkelbaarheid en een uitzetting van de darmen veroorzaken. Een belangrijke regel is dat u er goed aan doet meer oplosbare vezels te eten en de consumptie van onoplosbare vezels te beperken.[b]Wat is het verschil tussen oplosbare en onoplosbare vezels?[/b]Onoplosbare vezels irriteren de darmen en verergeren bijgevolg de spijsverteringssymptomen in geval van prikkelbare-darmsyndroom. Ze versterken het opgeblazen gevoel, de darmen doen meer pijn en diarree en dunne stoelgang komen vaker voor. Daarom moeten mensen die geconfronteerd worden met het prikkelbare-darmsyndroom, de consumptie van onoplosbare vezels beperken.Oplosbare vezels zijn daarentegen goed voor de darmen, aangezien ze de darmtransit stimuleren en op die manier de spijsverteringsproblemen verlichten. Hun geheim is dat ze tijdens de spijsvertering een soort gel vormen. Bovendien bevorderen oplosbare vezels de reabsorptie van water en natrium in de dikke darm, waardoor de stoelgang minder dun wordt.Oplosbare vezels moeten dus de voorkeur krijgen en mogen in geen enkele maaltijd ontbreken. Het gebruik van onoplosbare vezels moet dan weer beperkt worden. De hoeveelheid oplosbare vezels moet geleidelijk verhoogd worden, zodat de darmen de kans krijgen om eraan gewoon te worden. Er wordt aanbevolen om uiteindelijk 20 tot 30 g oplosbare vezels per dag te gebruiken.[b]Aan welke voedingsmiddelen rijk aan oplosbare vezels moet men de voorkeur geven?[/b][i]Graangewassen:[/i]Roggebrood.Haverzemelenbrood (zonder volle tarwe), havergewassen, havermeel.Gerst, gerstemeel, gerstgewassen.Boekweit.[i]Groenten (bij voorkeur gekookt te gebruiken):[/i]Wortelen, courgette, pompoen, asperge, aardappel zonder schil, zoete aardappel.[i]Fruit:[/i]Sinaasappel, pompelmoes, perzik, nectarine.[b]Van welke voedingsmiddelen rijk aan onoplosbare vezels moet men de consumptie beperken?[/b][i]Graangewassen:[/i]Volle tarwe, tarwezemelen, voltarwebrood.Multigranenbrood, lijnzaadbrood.Voltarwepasta.Bulgur.Volle maïs.Spelt.Multigraangewassen, graangewassen van het All Bran-type.[i]Groenten:[/i]Aardappel met schil, spruitjes, broccoli, erwten.[i]Fruit:[/i]Peer, appel, gedroogde vruchten (pruimen, vijgen, dadels), papaja.Lijnzaad.Peulvruchten.[b]Prikkelbare-darmsyndroom: de andere bestanddelen van het dieet[/b]Vetten beperken, aangezien ze darmbewegingen bevorderen.Niet te veel voedingsmiddelen gebruiken die kunnen gisten: peulvruchten (linzen, bonen, erwten...), koolachtigen (kool, broccoli, rapen, bloemkool, spruitjes...).Voedingsmiddelen vermijden die de darmen irriteren: rauwe groenten, framboos, kiwi, passievrucht, sinaasappelsap, tomatensap, pompelmoessap, koffie, thee, alcohol, zwarte chocolade, peper, kurkuma, gember, mosterd, koriander, komijn, dille, enz.Veel water drinken.Op regelmatige tijdstippen eten.[b]Prikkelbare-darmsyndroom: hoelang moet het dieet gevolgd worden?[/b]Er wordt aanbevolen een dergelijk dieet gedurende ongeveer één maand te volgen. Daarna is het de bedoeling om de weggelaten of in hoeveelheid beperkte voedingsmiddelen geleidelijk opnieuw te gebruiken. Op deze manier kunt u ontdekken welke voedingsmiddelen uw darmen het meest irriteren. Het zijn precies die voedingsmiddelen, waarvan u het gebruik op langere termijn zult moeten beperken.Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste18/01/2010Heizer, W. et coll., "The Role of Diet in Symptoms of Irritable Bowel Syndrome in Adults: A Narrative Review", J. Am. Diet. Assoc., 109: 1204-1214, 2009.Bron : e-gezondheid.be